E-Book vs Carte tradițională
Barack Obama i-a făcut cadou fiicei sale mai mari, Malia, un tablet Kindle, încărcat cu toate cărțile, pe care dorește să le împărtășească cu ea. Printre ele este și cartea lui Gabriel Garcia Marquez-O SUTĂ DE ANI DE SINGURĂTATE-
Dacă E-book este mai răspândit în America, asta se datorează faptului că, spre deosebire de alte țări este mai ieftin, decât cartea tradițională.
Începutul cititului cu tablet.
Biblioteca mea personală MANTANO
În timp am ”achiziționat”mai multe biblioteci. Pentru că, am vrut să folosesc la maximum posibilitatea tabletului de înmagazinare infinită. Google este un mare depozitar și te ajută în multe situații. Te informează, te îndrumă, te direcționează în procesul de căutare.
Și, cum jucăria care la început a fost mai mult decât interesantă, s-a dovedit, în timp și foarte utilă. Am experimentat cu mai multe biblioteci. Au nume interesante și logouri diferite. Unele sunt foarte ”prietenoase”. Cred că sunt și foarte încăpătoare. Se spune că poți să ai mii de cărți pe etajere. Din păcate, eu n-am ajuns la mii dar, sute deja am.
Plăcerea este și mai mare când ”deschizi”biblioteca preferatăși te adâncești în răsfoit sau citit. Dar, plăcerea cititului o precede cea a căutării unei cărți.
De-alungul timpului tot mai mult s-au restrâns sursele cărților gratis, pentru descărcare. Nu e nimic rău în asta, dar nu întotdeauna ești pregătit să cheltuiești bani. Eu, însă caut chilipiruri, și nu de puține ori și găsesc. De exemplu, dacă dorești să recitești clasici, în general sunt gratis. Apoi, sunt sigură că vă e cunoscut sentimentul copleșitor când citești o ccarte în original. E formidabil. Și, numai atunci sunt tristă când, de exemplu nu pot să-l citesc pe Orhan Pamuk în limba lui. Sau, pe oricine altcineva care scrie într-o limbă necunoscută mie(și sunt mulți...).
MANTANO-biblioteca mea digitală preferată îmi aranjează cărțile- dacă vreau după titlu, autor sau după data la care au fost descărcate carțile. Apoi, am posibilitatea să văd cărțile aranjate pe etajere sau pot să le parcurg ca și când aș avea o listă cu titluri.
Și, de ce să nu spun că, am acces liber la câteva biblioteci de prestigiu din lume și anume”Szécsényi Nemzeti Konyvtár” din Budapesta, considerată ca cea mai mare bibliotecă din Ungaria sau ”La Bibliotheque National de France”.
Biblioteca din Budapesta, se află într-o clădire impozantă și demnă de remarcat. Pune la dispoziția cititorilor cărți în format digital de descărcat gratis. Numărul lor a ajuns la mai bine de 18.000 de titluri. Acum 4-5 ani când am descoperit această oportunitate erau în stoc sub această formă aproximativ 15.000.
Din zi în zi numărul cărților digitale crește, spre bucuria noastră a cititorilor. Tabletul este ”camera”unde se află bibliotecile mele. Nu vreau să fac comparație între cartea tradițională și cartea digitală pentru că există și pro și contra.
Acestea sunt părerile mele și nu doresc în niciun fel să desconsider părerile altora relativ la acestea.