La bibliotheque parlante- biblioteca vorbitoare

Este o invitație la a parcurge o bibliotecă și a ”asculta” colecțiile sale. 

Anul trecut -2018- Trupa de actori de la Comedie Francaise au dat viață prin vocile lor, textelor, imprimatelor, manuscriselor inedite, conservate la BnF-Bibliotheque national de France.

Georges Simenon, Georg Lukacs, Marguerite Duras, Robert Musil, Antonia Potoski, Jules Verne sunt doar câțiva dintre scriitorii care și-au făcut auzite vocile.

Anul 2019 oferă prin La bibliotheque parlante-biblioteca vorbitoare între 25-26 mai, o recidivă ca în 2018, împreună cu „Printemps des Poetes”-Primăvara poeților. Patru poeți sau mai degrabă pasionați de ppoezie propun publicului festivalului o întâlnire atipică, intimă și efemeră.

Vreau să menționez doar pe unul dintre ei: Valentine Goby, a publicat numeroase romane și trei nuvele, dintre care una este aleasă pentru festivalul de anul acesta. ste vorba despre ”Îmi promit revanșe entuziaste”- Lectura intimă a Charlottei Delbo” apărută în ediția L`Iconoclaste, 2017.

Charlotte Delbo este supraviețuitore a iadului nazist de la Auschwitz-Birkenau. Goby este doar ”purtătoarea de cuvânt” a eroinei. Dar, câtă forță și câtă condescendență în scrierea sale.

Organizatorii festivalului promit marelui public, iubitor de poezie și de frumos, două zile de neuitat cu ”servitori” ai lui Erato.  

Biblioteca- Capodoperă arhitecturală

Nu cred că exagerez, dacă spun că există în lume biblioteci care pe lângă faptul că sunt edificii de cultură, ”depozite” de informație sub formă de cărți, sunt și capodopere arhitecturale. Una dintre acestea este biblioteca din Veneția-Marciana. 

Nu este numai bibliotecă, ci și muzeu pe care nu se poate să nu-l vizitezi dacă te afli în Veneția. Edificiul ca lucrare îi aparține lui Jacopo Sansovino, construcția și decorația. A fost dăruită la 1468 de către Cardinalul Bessaron Republicii Veneția. 

La timpul acela a fost gazda manuscriselor grecești și latine. Lobbyul etajului I are un tavan care-ți taie respirația. Tizian a pictat tavanul denumindu-l ”La sapienza”-cunoașterea. Tavanul hallului este parcă întâlnirea binecuvântată dintre cei mai cunoscuți pictori ai vremii: Veronese, Tintoretto și Tizian.

Piața San Marco este locul unde arta, măreția și cunoașterea își dau mâna într-un mod, care îți încântă și înalță sufletul. 

Biblioteca San Giorgio- Provincia Toscana- Pistoia

Alături de bibliotecile vechi de sute de ani stau mărturie   cele construite azi. Biblioteci noi, moderne. Secolul XXI de-abia a început și iată, o bibliotecă nouă s-a deschis.

Inaugurată în 23 aprilie 2007, în prezența unui fiu de seamă al orașului, câștigător al premiului Nobel pentru literatură Dario Fo, biblioteca din Pistoia, are deocamdată un număr modest de cărți-160.000. Lucrarea aparține arhitectului Massimo Pica Ciamara.

Orașul se poate mândri cu un asemenea locaș de cultură.